BLOG:

Hvad er vrede?

Hvad er vrede?

Vrede er en normal og sund følelse. Men det er usundt når den flammer op hele tiden eller spinner ud af kontrol. Kronisk, eksplosiv vrede har seriøse konsekvenser for dine relationer, dit helbred og din almene trivsel. Den gode nyhed er, at det er muligt at få kontrol over din vrede. Med indsigt i hvor din vrede stammer fra og med nogle vredeshåndetringestrategier, kan du lære at undgå, at vreden overtager dit liv.

Hvorfor er vrede noget du har brug for at kontrollere, men ikke fjerne?

Følelsen vrede er hverken god eller dårlig. Ligesom alle andre følelser, sender den dig en besked, fortæller dig at en situation er utryg, truende eller oprivende. Så mens det er fuldstændig naturligt at føle vrede når nogen har gjort dig noget, overskredet dine grænser eller du føler dig uretfærdigt behandlet, bliver vrede et problem når du udtrykker den på en måde som skader dig selv eller andre.

Hvis du har et hidsigt temperament, kan det være at du føler, at det er ude af din kontrol og at du ikke kan styre det. Men du har mere kontrol over vreden end du tror. Du kan lære at udtrykke dine følelser uden at skade andre.

Hvordan kan vredeshåndtering hjælpe dig?

Du tror måske at det at lukke din vrede ud er sundt, at folk omkring dig er alt for nærtagende, at din vrede er berettiget eller at du er nødt til at vise din vrede for at få respekt. Men sandheden er, at det er mere sandsynligt, at vrede ødelægger dine relationer og forhold, påvirker din dømmekraft i en negativ retning og påvirker andre menneskers indtryk af dig, i en negativ retning.  Det er her vredeshåndtering kommer ind i billedet.

Mange mennesker tror, at vredeshåndtering handler om at lære at fjerne eller undertrykke vreden. Men aldrig at blive vred, er ikke noget sundt mål. Vrede er normalt og den følelse vil komme, lige meget hvor meget du prøver at holde den nede. Målet med vredeshåndtering er derfor ikke at fjerne eller undertrykke følelsen, men derimod at lære at forstå beskeden bag følelsen og udtrykke det på en hensigtsmæssig måde, uden at miste kontrollen. Når du gør det, vil du ikke kun føle dig bedre tilpas, du vil højest sandsynlig også få dit budskab mere tydeligt igennem.

At lære at styre sin vrede kræver hårdt arbejde, men jo mere du øver dig, jo nemmere bliver det.

Konsekvenserne ved vrede der er ude af kontrol

Vrede der er ude af kontrol, påvirker dit helbred. Konstant at skulle håndtere et højt niveau af stress og vrede gør dig mere modtagelig overfor hjerte-kar-sygdomme, diabetes, nedsat immunforsvar, søvnløshed, forhøjet blodtryk og, hvis du er mand; potensproblemer.

Vrede ude af kontrol, skader dit mentale helbred. Kronisk vrede kræver enorme mængder energi og påvirker din måde at tænke på. Det kan gøre det svært at koncentrere sig og være glad. Det kan også lede til stress, depression og andre mentale lidelser.

Vrede ude af kontrol, påvirker din karriere. Konstruktiv kritik, forskellige synspunkter og diskussioner kan være godt. Men at gå, verbalt eller fysisk, til angreb på kollegaer, chefen eller kunder, accepteres af de færreste arbejdspladser.

Vrede ude af kontrol, ødelægger dine relationer til andre. Eksplosiv vrede gør det svært for andre at stole på dig og føle tillid til, at du vil dem det bedste. Det gør det svært for at andre at tale med dig og føle sig trygge. Dette gælder alle, men især dine børn.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.